Finansiärer tar sig an kreatörer

 

Foto: http://blog.creative-capital.org/wp-content/uploads/2016/01/2016eflux1_gif-1.gif
Konst som investering? Sedan 15 år har det varit ett koncept för amerikanska Creative Capital. Foto: http://blog.creative-capital.org/wp-content/uploads/2016/01/2016eflux1_gif-1.gif

Att det är svårt att finansiera sin konst, särskilt om den är utmanande, gränsöverskridande eller kanske en performance är för de flesta ingen nyhet. Det är alltid spännande att se olika initiativ för att underlätta för konstnärer att fortsätta utforska sitt område och stödja yttrandefriheten.

Amerikanska Creative Capitall är ett sådant initiativ som kickades igång 1999 för att stödja den konstnärliga yttrandefriheten samt fungera som nätverk. Genom att fungera som ett riskkapitalbolag är syftet att under en längre tid stötta och följa konstnärer och upphovsmakare som verkar gränsöverskridande, nyskapande och utmanande. Dessutom fungerar företaget som en plattform för vidareutbildning och kunskapsutbyte mellan dess anslutna aktörer.

Varje år delas ett antal stipendier ut.  I år fick 46 kreatörer av 2500 sökanden inom årets teman litteratur, performancekonst och konst på frammarsch, priset. Vinnarna får inte enbart monetär hjälp med upp till 50 000 dollar per person utan också hjälp med rådgivning och kommunikation.

Hittills har bolaget investeringar värda cirka 4,5 miljoner dollar. Att driva konstnärskap som ett företag kan förstås ha sina nackdelar. Men stöd i nätverkande, kunskapsutbyte och vidareutveckling för att nå ut till en presumtiv publik kan aldrig vara fel.

Du måste dock vara amerikan för att måste du dock ha ett amerikanskt medborgarskap eller uppehållstillstånd. Vi andra kan däremot ta del av tips, tricks och podcasts!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *