Fler digitala arkiv åt folket!

För alla som liksom jag torskat in på att utforska arkiv på nätet finns nu ytterligare ett sedan årsskiftet. New York Public Library har tillgängliggjort stora delar av sina samlingar som nu är fria att använda helt utan restriktioner. Somligt är sammanställt i små teman för att du som besökare lätt ska kunna ta dig in i materialet. Alla dokument finns att enkelt söka fram ur databasen.

Vill du så kan du mappa upp en resrutt med möjliga stopp för svarta människor att få sig en bit mat och dryck i 1900-talets Green Book. Hur långt var det egentligen mellan de möjliga stoppen för en svart medborgare 1942? Och hur kan det ha påverkat resandet och den egna självbilden? Vill du inte fundera kring förtryckandets strukturer och estetik kan du istället låta dig föras med till illustratörernas fantasivärld eller arkitekturens utveckling på Manhattan.

 

Så vitt jag förstår är allt fritt att använda eftersom upphovsrätten har gått ut. Men största vinsterna för den som inte själv skapar och söker inspiration är möjligheterna till synliggörandet av samhällsstrukturer och makt, som i projektet med utgångspunkt i the Green Book, men också dokument i form av text och fotografier på människor i stadsmyllret.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *