Två versioner, ett motiv. Karin Mamma Andersson och Tal R sida vid sida på Galleri Magnus Karlsson.

Än finns det tid att se svenska, stockholmsbaserade Karin Mamma Andersson (f. 1962) möta israelen Tal R (f. 1967), bosatt i Köpenhamn, i utställningen Svanesang på Galleri Magnus Karlsson i Stockholm.

Genom att utgå från ett fåtal gemensamt utvalda fotografier har de skapat två helt unika oljemålningar på papper av varje grundmotiv. Det är lätt att se skillnaderna i målerisk teknik och temperament hos de två konstnärerna. Där Mamma Andersson snarast drar mot dov realism och impressionism är Tal R istället expressionist med kraftfulla färger och kontraster.

Det är spännande att se hur olika de har tolkat utgångsmaterialet. Det ger också en tydlig illustrering av hur skilda upplevelser och intryck människor får trots att de betraktar ett och samma motiv, och hur vi sedan väljer att tolka och ge uttryck för detta.

Det hade kunnat vara intressant att få ta del av fotografierna också, men de finns inte med i utställningen som dessutom är en av två. Den andra ”delen” har ägt rum i Köpenhamn på Galleri Bo Bjerggaard. För den som inte är helt bekant med de två konstnärerna blir det dock lite svårt att se hur det här ettåriga samarbetet eller utbytet har påverkat respektives konstnärskap vilket i sin tur gör det svårt att i utställningsrummet följa det utbyte av influenser som projektet sägs ha medfört.

Möjligen kan den utlovade boken kasta ljus över detta. Dock ger den fördjupande intervjubaserade texten av Synne Rifbjerg, som också är författare till boken som kommer senare i år, en intressant inblick i samarbetet.

Utställningen pågår till och med den 22:a oktober 2016.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *