Upphovsfri bildskatt från Nationalmuseum.

Nu finns även Nationalmuseum tillgänglig via Wikimedia Commons. Där kan alla med uppkoppling ta del av 3000 högupplösta bilder ur museets stora konstsamling, fria att ladda ner och använda till det du själv behagar. Användarvänligheten på Wikimedia Commons lämnar en del att önska, men trots det ger det här en möjlighet att gräva djupare i konstens förlovade värld. På museets egen hemsida finns även en zoom-funktion som saknas på Wikimedia. Satsningen på databasen är en del av uppdraget att tillgängliggöra museet för allmänheten. Förhoppningsvis är detta tänkt som ett komplement till och inte en konkurrent till att föra ut de fysiska verken till en större publik. Det återstår att se.

Det tar sin lilla tid att titta igenom alla bilder från Nationalmuseum om man nu eftersöker ett specifikt verk eller konstnär som man glömt namnet på och därför inte kan söka efter. Det är bara att hålla tummarna för att samlingen i framtiden också blir curerad utifrån intressanta perspektiv och teman, för att nå en ännu högre tillgänglighet för den allmänt intresserade användaren. Så tänkte jag, men efter lite snabbt sökande på museets hemsida visade det sig redan finnas.

Under fliken Upptäck samlingarna finns inte mindre än elva olika teman med utgångspunkt i tidigare utställningar att utforska.  Förhoppningsvis kommer dessa att fyllas på ytterligare med tiden!

lossy-page1-400px-erasmus_desiderius_rotterdamus_ca_1467-1536_-_nationalmuseum_-_16251-tif
Erasmus är ett välkänt namn för alla utbytesstudenter på universitetsnivå. Frågan är dock hur många som skulle känna igen honom? Tack vare Nationalmuseums digitalisering är detta nu lätt åtgärdat. Erasmus Desiderius Rotterdamus, ca 1467-1536, okänd konstnär och datering.
Carl Larsson: Ateljéidyll. Konstnärens hustru med dottern Suzanne. NMB 191
Betrakta hemma i lugn och ro Carl Larssons finstämda porträtt av hustrun Karin och dottern Suzanne, från 1885.
Per Krafft d.ä. Tillskriven: Carl Michael Bellman, 1740-1795.Grh 1061
Carl Michael Bellman så som Per Krafft d.ä. såg honom 1779.
NM 6836
Undersök hur livet kunde te sig för högreståndsfamiljer under den nederländska prakten. Här i tolkning av Lucas Valckenborch, Dubbelporträtt av äldre par, 1500-tal. NM 6836

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *