Lögn, dikt och fakta i drömsk konstvideo

Fram till den sista november går det att se den italiensk-tyska konstnären Rosa Barbas (f. 1972) film Outwardly from Earth’s Center (2007) via konstplattformen e-flux. I tjugo minuter tillåts du följa med till Gotska Sandön i en blandning mellan fakta och fiktion, dröm och realitet. Det är fascinerande och tankeväckande och påminner om både dataspelet Myst (från 1993) och den senare konstruerade utställningen Aquanauts (från 2020) av Pompe Hedengren.

Vad är sant, vad är falskt kring ön? Är det sant att ön rör sig norrut? Och gör den då det flera meter varje år? Jag söker runt på nätet och det verkar som att den faktiskt rör sig norrut, men bara en centimeter om året. Inte flera meter, så som det sägs i filmen. Det hade dock varit fascinerande om den varit det för då borde den ju redan ha kolliderat med fastland. Väl? Själv vet jag ingenting om Gotska Sandön förutom att den nämns i Sjörapporten på p1 och blir fascinerad av dess arkeologiska fynd, dess geografiska placering (fyra mil från Gotland), sanddynerna som rör sig över ön och utländskt spioneri.

Trots att jag söker runt blir jag inte helt klok på vad som är fakta och vad som är påhitt i den här filmen. Men det är förstås inte vitsen, eftersom den undersöker historiens och minnets flyktighet. Vad är ens objektiv sanning? Finns den? Däremot undrar jag varför det står, som om det vore fakta, att ön rör på sig en meter om året? Är det en del av konstprojektet att etablera en sådan ”sanning”? Det vore hemskt besvärligt för kartritandet om ön faktiskt gjorde det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *