Länge leve skaparglädjen!

Vårsalongen, Liljevalchs, pågår 4/2-10/4, 2002.

Jag har äntligen lyckats ta mig till Vårsalongen på Liljevalchs. Det är otroligt inspirerande att se hur mycket skaparlust det finns runtomkring oss som vi annars skulle riskera att missa.

Mycket är roligt, en hel del är nördigt, uttrycksfullt, finstämt, samhällskritisk eller samhällskommenterande. Och allt är intressant!

Jag blir så klart också nyfiken på det som inte fick chansen att komma med. Säkert var det svårt att göra urvalet. Det skulle också vara spännande att göra olika statistiska uträkningar kring vilka som valts ut, vilka som sökte och varför det till exempel var så få icke-europeiskt klingande namn representerade. Söker de inte? Eller skapar de inte den här typen av verk? Och är det som på konsthögskolorna där kvinnor dominerar, men där män sedan är de som får ställa ut?

Johanna Backman har gjort en svit självporträtt med titeln Jag, jag själv & jag i akvarell som jag fastnade för direkt. Hon är även känd från teveserien Lerings lärlingar.

Vårsalongen är helt klart ett bra tillfälle att se vad som pågår i vår absoluta närhet, vad människor intresserar sig för och hur de väljer att representera det. Det är så otroligt kul att se uppfinningsrikedomen, upptäckarglädjen och skaparlusten. Gå dit om du har möjlighet!

Både allvar och humor. Gunilla Jähnichens bläckmålningar Skrikande och Introvert saknar varken refernser till konsthistorien eller det ”verkliga livet”.

Och om du som tycker som en av de andra besökarna om de djärva expressionistinfluerade penseldragen i vissa målningar, att ”det där skulle jag också kunna göra”, så bara kör på! I höst kommer en ny chans att söka med sina alldeles egna alster.

Behöver du mer inspiration för att komma igång med skapandet? Då kan mitt inlägg om Frank Bowling vara en bra start.

Här hittar du mer information om utställningen, en rundvandringsvideo samt en lista över deltagare: Vårsalongen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *