Trångt om saligheten på Nationalmuseum

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

Det var packat inne på Nationalmuseums utställning Konstnären som pågår till och med den 4:e september 2016. Förutom vi som ville se utställningen på egen hand pågick tre visningar samtidigt som korkade igen passagerna ordentligt. Kanske är det sådant man får ta när entrén är fri? Frågan är i så fall hur ett besök bäst planeras in för att det ska gå att se någonting?

Precis som förra sommaren verkar nationalmuseum satsa på säkra kort inför turistsäsongen och det är säkert ett nödvändigt resultat av att lokalen är relativt liten. Samtidigt är det lite tråkigt att se samma tavlor om och om igen även om sammanhanget de sätts in i varierar. Det är Rembrandt, Ehrenstrahl, och så lite skagenmåleri. Den franska, gränsöverskridande, konstnären Rosa Bonheur (1822-1899) är förstås ett välkommet nytt inslag som jag inte minns från tidigare utställningar.

Alla konstverk är naturligtvis bra och skickligt genomförda och tål att visas upp. Ändå känns det, precis som vid fjolårets Hundra fantastiska målningar, som ett hopplock av säkra kort men inte så mycket nytänkande. Jo, väggarna är målade i olika färger istället för den vita kubens estetik. Det är upplyftande. I övrigt händer inte något extraordinärt rent utställningsestetiskt. Tavlorna hänger där de hänger, några sekelskiftesliknande fåtöljer står i ett hörn för den som vill lyssna på information som finns i hörlurar men de upptas av pustande damer som är upptagna med varandra. Och jag förstår dem. Det är rörigt och svårt att ta sig fram och var man än står är man i vägen.  Eftersom jag kan gå dit en annan dag, tycker jag att den fria entrén är värd sitt pris. Men för den som reser lite längre för att se utställningen kan det kanske vara bra med lite research kring vilka dagar och tider som generellt är lugnare. Annars är det tyvärr svårt att ta till sig innehållet.

Gillar du konst av det gamla goda, pålitliga slaget, med mycket realism, pompa och ståt – samt ett och annat modernare inslag – är det här en utställning du inte bör missa. Har du däremot varit på nationalmuseum mycket och vill få lite nya intryck, gå hellre till på de delar av museet som ligger i Kulturhuset.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *