Aktiviteter för hemmasittare
Det är extra tråkigt att hålla sig mer eller mindre isolerad när detta ställts som krav från myndighetshåll. Men förtrösta icke! Det finns olika sätt att fortsätta ta del av det konsten och kulturen. Tack vare den digitala tekniken kan du ta del av museernas samlingar, förkovra dig i det senaste inom forskningen och göra stödköp eller bara njuta av ögonfröjden som hemsidor erbjuder.
Häromdagen skrev jag om hur coronaviruset tvingar kulturens giganter att tänka om. Moderna museet har strömmade visningar av sina samlingar, Nationalmuseum erbjuder videoklipp om utställningen Inspiration – Iconic Works och inlägg på Instagram som tar avstamp i den egna samlingen.
Även Nordiska museet sällar sig till de som stänger sina portar resten av mars månad. De har sedan tidigare varit duktiga på att lägga ut bilder och beskrivningar ur sina samlingar på sociala medier. Men nu drar de det hela ett snäpp längre genom att internetströmma ett samtal med temat att leva i orostider på onsdag den 25:e mars, 2020, klockan 18:00-19:30.
Samtalet kommer kretsa kring dagens COVID19-epidemi, tidigare händelser som satt verkligheten i gungning samt hur människor förhållit sig till detta. Pernilla Glaser, moderator, leder samtalet mellan etnologen Helena Hörnfeldt, leg. psykologen Lisa Clefberg och religionsvetaren Marja-Lisa Keinänen. Förhoppningsvis ger detta flera insiktsfulla kunskaper om överlevnadskraft och inspiration till tillförsikt i en tid då paniken lurar runt hörnet. Dessutom finns möjlighet att ställa frågor till panelen.
Passa på att förkovra dig
Är man nu inte sugen på att höra enbart om Coronaviruset kan man istället surfa in på det digitala bildningsmagasinet Anekdot. Det är ett samarbete mellan Humanistiska fakulteten vid Stockholms universitet och Kungliga Vitterhetsakademien. På hemsidan samlas en hel del av den senaste forskningen i skriven, ljud- eller videoinspelad form. Ta del av kunskaper om Marie Curie, Caesar, bekämpningsmedel och en massa annat helt gratis, precis när och hur du vill. Vem blir inte nyfiken på att veta om satan är feminist eller inte? Låt religionshistorikern Per Faxneld reda ut den saken. Eller hör vad August Strindberg gjorde för att promota sig själv i podden där Ulf Olsson, professor emeritus i litteratur, och Alexandra Borg, lektor och forskare i litteratur vid Uppsala Universitet, berättar om det samt luskar i vem som är dagens Strindberg.
Stöd din lokala konstnär
Vill man konsumera konst och kultur genom att växla pengar mot artefakt rekommenderas så går det bra att shoppa via till exempel Konsthantverkarnas hemsida. De har ingen webbshop, men det mesta som finns på bild på sajten är till salu. Mejla och fråga!
Några som däremot har en fungerande webbshop är Konst och folk. Där finns mängder av kvalitativa grafiska blad och originalkonst att fönstershoppa eller beställa hem. Föreningen erbjuder även en konstklubb där ett eller två grafiska blad ingår i avgiften beroende på val av medlemskap.
Även Grafiska sällskapet har ett gediget bildgalleri med grafiska alster att avnjuta eller få inspiration av. De har försäljning av många verk i galleriet och en hel guldgruva med bilder på hemsidan. Sällskapet erbjuder en förmånsklubb för den intresserade. För årsavgiften ingår tre blad ur ett urval av sällskapets produktion.
Bara för att det mesta av samhället just nu är inställt behöver man inte dö av tristess. Jag har här gett några tips på hemsidor att besöka för kunskap, fägnad och eventuella inköp!
Bildkälla hittar du här.