Smycken som kroppsrustning

Body Armor, Åsa Lockner 12 mars – 10 april 2016, Livrustkammaren, Stockholm.

 

Åsa Lockner ställer ut några av sina kraftfulla halsband på Livrustkammaren i samarbete med Nationalmuseum. Foto: Mats Håkanson
Åsa Lockner ställer ut några av sina kraftfulla halsband på Livrustkammaren i samarbete med Nationalmuseum. Foto: Mats Håkanson

 

Body Armor på Livrustkammaren är ytterligare en fantastisk godbit inom ramen för Nationalmuseums projekt Open Space – Mind Maps Positions in Contemorary Jewellery som pågår nu under våren. Det är inte helt lätt att hitta till Åsa Lockners (f. 1973) bidrag i de mörklagda lokalerna, men två montrar finns där med innehåll som kanske inte glittrar så mycket som de glimmar. Precis som de flesta andra objekt som deltar i den här satsningen rör sig Lockner över gränser till vad som traditionellt tolkas som kvalitativ smyckeskonst.

 

Lockner har tagit avstamp ur kungligheters emblem och överdådiga utsmyckning när hon skapat sina egna halsband med uppbrutna, svärtade former där dyrbara material blandas med enkla träbitar. Allt är oregelbundet sammanfogat men bjuder ändå på en estetiskt väl sammanhållen helhet. Olikformade stenar samsas i samma objekt som kedjor av pyttesmå pärlor och utsågade silverdetaljer. Inga silverdetaljer är blankpolerade och deras ruffa, ärjade yta kontrasterar de ädla stenarnas klarhet och lyster. Alla halssmycken är generöst tilltagna, trots sin stadighet och pondus är de samtidigt skira och märkligt flyktiga – som om de framhäver och döljer på samma gång. Kanske är det också så det fungerar med den här typen av identitetsskapande symboler, att de ska framhäva styrka och samtidigt dölja människans svagheter? Kroppsrustning är dessutom namnet på utställningen.

Gå till Livrustkammaren  och leta upp de två montrarna med smycken och låt dig hänföras! Fundera  också själv på hur just du smyckar dig och varför. Men skynda dig för utställningen är endast öppen till och med söndag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *