Skynda innan den verkligen är ’Closed’!

Close closer closed, Åsa Skogberg och Max Brouwers på Millesgården, Lidingö.

 

Vad är funktionellt och vad är vackert, undrar Åsa Skogberg (f.1964) när hon ställer ut sin smyckeskonst tillsammans med fotografen Max Brouwers (f. 1953) i Carl Milles Ateljéhem på Lidingö till och med 10:e april 2016. Här möter nylonstrumpor, chips och kycklingben antika skulpturer och odlade pärlor, men också levande kroppar i rörelse förevigade av Brouwers på stora färgfotografier med mycket svärta.

Smycken är till för att bära, och det är först då de kommer till sin fulla rätt, tolkar jag Skogsbergs filosofi. Med hjälp av dessa försöker vi skapa vår identitet och välja hur vi vill tolkas av andra, men det är inte helt lätt. Nylonstrumpor snurrar, kränger och spricker. Allt är inte heller guld som glittrar även om det finns en tunn beläggning av ädla metaller på de vardagsvaror som vi konsumerar och ibland även slänger som sopor. Trots denna blandning – eller kanske just därför – av högt och lågt är det svindlande vackert och tankeväckande. De antika skulpturerna är inte längre enbart två tusen år gamla ideal. I en handvändning speglar minst lika mycket de dagens estetiska mål med vältränade kroppar med rena linjer och vår kultur. Människan är i grunden sig lik, alltmedan våra identitetsskapande symboler skiftar i sammansättning och ibland även material.

I Brouwers fotografier blir pärlorna och nylonstrumporna en del av den rekvisita som sammanbinder gamla grekiska dramer och tragedier med vår samtids vardagsbestyr och våndor, men också individens styrka. Här finns uppfräschande nog inga offer för likriktat mode eller passivt kvinnoideal. Alla fotografier representerar styrka, målmedvetenhet och en obändig vilja att nå sitt mål, samtidigt som där alltid finns sårbarhet, smärta och slumpmässighet som vi aldrig kan kontrollera eller utplåna.

Missa inte Skogbergs och Brouwers finstämt sammansatta utställning nu när den går in på sin sista vecka på Millesgården! Close Closer Close ingår i Nationalmuseums stora initiativ att visa smyckeskonst 2016.

Här kan du kika på några av Skogbergs och Brouwers verk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *