Pristagaruställning med akvarellisk spontanitet på Konstakademien

Just nu visar Konstakademien upp vinnarna av Axel Theofron Sandbergs fond för akvarellmåleri i Galleri Väst och Ateljén. Eva Lindström och Dan Wirén ställer ut sina målade alster i själva galleriet medan den tredje pristagaren Christine Ödlund visar en storbildsprojektion i den intilliggande ateljén.

Dan Wirén är en ny bekantskap för mig. Närsynt som jag är ställer jag mig först alltför nära tuschmålningarna och låter detaljerna vinna över helheten. Det är svårt att inte associera till Rorschachtestet oformliga bläckstänk mot vit bakgrund och naturligtvis det lite mer tilltalande kinesiska och japanska tuschmåleriet. Framför allt det japansk kalligrafi. Det är vackert och andlöst, meditativt stillsamt och expressionistiskt på samma gång.

Eva Lindström är svår att inte instinktivt känna igen för de flesta med småbarn i dagsläget. Hennes naivistiska illustrationer är både enkla och intrikata på samma gång och trots att de är så pass vaga, ofta pastelliga, i färgerna är de ändå otroligt färgstarka. Texterna som är författade av henne är alltid rappa, uppkäftiga och ändå hänsyns- och respektfulla på samma gång. Det är svårt att inte sätta henne i samma kategori av poetisk, konstnärlig lek med ord och bild som Lennart Hellsing. Varje liten detalj ger upphov till vidare och nya tankebanor för liten som stor, oavsett om det är bild eller text.

Christine Ödlund är precis som Wirén en konstnär som jag har lyckats missa. Hennes stora dataprojektion får mig att tänka på det första teve-spelet – pingpong – vi hade hemma och gränssnittet för EKG-utrustning. Det är vita fyrkanter mot svart botten och lite streck här och där. Just det här verket hade vunnit på att förklaras lite mer än den text som dyker upp i själva verket. Syftet är att problematisera det flyktiga uttrycket och fenomenet ’nu’ genom interaktion över långa distanser via internet, läser jag på Konstakademiens hemsida. Det blir en fördröjning eller förskjutning av nuet som illustreras. Väldigt spännande, filosofiska, tankegångar med andra ord.

Utställningen är definitivt värt ett avbrott i julshoppandet! Dessutom är det helt gratis, och en meditativ lisa i det stressiga nuet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *