Per Kirkeby efter fallet.

1024px-Per_Kirkeby_Bachem
Per Kirkeby, Bachem, 1992. Källa: Creative Commons.

Det är inte ofta det sänds program om konst i teve, särskilt inte jämfört med sport, så det gäller att passa på när tillfälle ges. I en sådan dokumentär får man följa den danske konstnären Per Kirkeby (född 1938) och dennes kamp mot skador som uppkom efter ett fall i en trappa.

Kampen är fysisk, med rehabilitering och assistans, men också psykisk. Ska han bli tillräckligt återställd för att återigen bli den konstnär han var eller kommer han tvingas acceptera att han aldrig blir den samme igen?

Kirkeby tycks förkroppsliga hela det manliga idealet med konstnärsgeniet. Han har nått stor framgång, ställt ut verk över hela världen, blivit invald i den danska akademin och tycks ha en outsinlig lust eller ett driv för att fortsätta arbetet. Allt annat är att låta sig besegras av lättja, framgår det.

 

14423947724_3144d4e45b_z
Per Kirkeby, Utan titel, 1981. Källa: Creative Commons.

 

Det är intressant att se kontrasterna mellan den svaga kroppen som inte längre ”levererar” som den ska, och det starka sinnet som manar och pressar på. Genom att hitta olika lösningar får Kirkeby visserligen hjälp att fortsätta skapa konst. Men frustrationen över att inte klara det lika bra som tidigare finns hela tiden kvar. Han börjar vid ett tillfälle faktiskt tvivla på sig själv. Kommer talangen finnas kvar?

Människan bakom konstnärsmyten blir synlig och det blir tydligt att ingen är förskonad livets realiteter och lidande. Inte ens högt uppburna män. Vi är alla fragila varelser med oviss framtid. Men somliga får kanske bättre hjälp att hantera situationen än andra. Kirkeby har mycket kunnigt folk omkring sig och därför också möjlighet att fortsätta skapandet.

Dokumentären ställer många frågor och ger inte många svar. Det är ganska naturligt med tanke på att det här är en pågående process som ingen riktigt vet hur den kommer att sluta. Kirkeby och hans fru kämpar på och vi andra kan bara hoppas att det går bra.

 

Du hittar dokumentären Kirkebys universum via SVTplay.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *