Njut av poetiskt tuschmåleri av Tongxi Xiaochan på Östasiatiska museet i Stockholm.

Om du, liksom jag i helgen, tänkt gå på Yayoi Kusama på Moderna museet men inte mäktar med de långa köerna till biljettkassa och entré passa, då istället på att svänga in i målerirummet hos grannen Östasiatiska museet. Rummet är lätt att missa, så håll ögonen öppna. Där visas just nu sex stycken tuschmålningar av den kinesiska konstnären Tongxi Xiaochan (f.1970) från Fujianprovinsen.

Målningarna är lika enkla och effektivt uttrycksfulla som haikudikter, där små, spröda utsnitt ur naturen står i centrum. Här finns gula blommor som likt Van Goghs solrosor sträcker sig upp mot solen, på samma gång känsligt och starkt. Här finns näckrosor som symboliserar svårigheten att tvingas släppa taget om en älskad, och vita blommor som i det närmsta nickar åt samma håll.

Det hela är utfört med ett expressivt och samtidigt naivistiskt måleri. Det är andligt och kroppsligt på samma gång, skirt och starkt, men också elegant. Det är detaljerat men också enkelt avskalat. Precis som haikudikten säger en djupare sanning med några få ord, lyckas också Tongxi Xiaochan skapa stort djup i ett minimalistiskt återhållet måleri. Det är kanske inte förvånande att hon även är poet.

Utställningen visas till och med den 24:e december 2016!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *