Märta Mattsson väjer inte för att lyfta fram det vackra och frånstötande på samma gång.

portrait_photo-by-emma-fredriksson
Märta Mattsson tilldelas stipendiet Unga konsthantverkare för sina säregna, vackra smycken. Fotograf: Emma Fredriksson. Nationalmuseum.

Smyckeskonstnären Märta Mattson (född 1982) har fått stipendiet Unga konsthantverkare 2016 på 100 000 kronor från Bengt Julins Fond. Eftersom fonden är en del av föreningen Nationalmusei Vänner ingår även en liten utställning på museets tillfälliga lokaler för design och hantverk på Kulturhuset i Stockholm. Den pågår i Projektcontainern 11 november 2016 – 22 januari 2017 och visar sju av Mattsson halsband.

Med oväntade material som trä, läder, päls och insekter skapar hon smycken som är helt unika, vackra men också lite obehagliga. En dovhjortspäls blir till ett halsband med enkla former som påminner om vissa afrikanska urbefolkningars utsmyckningar så som i ”Dots” (2016). Men här finns även referenser till svensk folkkonst, origami och hemgjorda, utstansade pärlor. Alla sju verk utgår från djurhudar, men får ändå helt olika utformning och utseende. Allt ramas in av fotografier på levande päls i stark uppförstoring, med flugor, ärr och skit. Märta Mattsson väjer inte för livets baksida. Resultatet är vackra föremål med en vass frågeställning om livets förgänglighet och inte alltid så vackra sidor i en tid då döden rationaliseras bort till medvetandets yttersta kant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *