En skärva av Paris konsthistoria

För att slippa dö konstdöden så här under den pandemi som aldrig verkar vilja släppa taget, kan man roa sig med det digitala utbudet hos Paris Moderna Museum. Den finns behändigt nog översatt till engelska ifall man inte förstår franska. Ingenting är kurerat men varje uppladdat objekt innehåller information om verket, konstnären och de utställningar de ingått i.

Om jag fick önska något skulle det vara att de lagt in en funktion som gjort det lättare att faktiskt betrakta verket. Till exempel genom en zoomfunktion. Det borde inte vara så svårt när man ändå gjort sig besväret att tillgängliggöra samlingarna på nätet.

Marie Laurencin undervisar konstelever i sin ateljé.

Här och där finns längre texter att läsa om konstnärer, som till exempel den för mig helt okända Marie Laurencin (1883-1956). Hon var en konstnär som rörde sig i den kubistiska kretsen runt Georges Braques och Pablo Picasso, men var själv inte helt och hållet en kubist. Hennes flödande, drömska stil i pastelltoner påminner mer om Marc Chagall än Georges Braque. Och de är helt ljuvliga!

Fotokälla: Agence de presse Mondial Photo-Presse. Agence photographique.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *