Bytt är bytt, kommer aldrig igen i Contemporary Jewelry Exchange!

För att ta del av smyckeskonsten så som den ser ut idag och få en insikt i vart den kan vara på väg behöver en inte alltid bege sig ut bland gallerier och utställningshallar. Ibland finns den att nå genom några enkla klick på datorn.

Den danska  smyckeskonstnärer Olga Raben har sedan 2014 dragit sitt strå till internetstacken genom att starta det av många från början utdömda projektet Contemporary Jewelry Exchange. Raben tänkte länge: varför inte bjuda in samtida smyckeskonstnärer som antingen är inne på sitt tredje år av högre studier inom guld- och silversmide, har examina eller etablerad inom samtida smycketillverkning, för ett gränsöverskridande samarbete?

Det skulle aldrig fungera, fick hon höra, men hon vågade ändå satsa på idén som utannonserades med hjälp av bland annat sociala medier. Projektet gjorde mer eller mindre succé. Flera hundra ansökte om att få haka på och av dessa valdes 370 ut.

Genom att dela in deltagarna, som kommer från hela världen, i olika kategorier paras de sedan ihop två och två för att skapa unika smycken till varandra. Ett hästjobb som nu är inne på sitt tredje år.

De tillverkade smyckena dokumenteras tillsammans med en presentation av konstnärerna, med ett uppslag per medverkande par. Ambitionen är att varje år ge ut en bok med alla deltagares alster, för att på så sätt ge en liten fingervisning om de rådande trenderna inom smycketillverkningen år från år.

Än så länge verkar ”enbart” boken från 2014-års utbyte att köpa, men en hel del finns att se på Facebook och på hemsidan. Den bubblande kreativiteten, det vackra resultatet och de intressanta tankarna om skapandet är väl värt ett besök.

Är du själv smyckeskonstnär som uppfyller kriterierna för att delta i år så har du till och med fredag 15 april på dig att ansöka! Länk till projektet och kriterier hittar du här.

Klicka här om du vill läsa mer om historien bakom utväxlingen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *