Blottlägg Mona Lisas hemligheter utan att åka till Louvren.

Leonardo_da_Vinci_-_Mona_Lisa
Mona Lisa, nu även i närbild direkt i datorn!

 

Nu kan den som har lust titta närmare på den ikoniska målningen Mona Lisa av Leonardo da Vinci gjord mellan 1503-1506 utan att röra sig utanför hemmet. Museet Louvren i Paris har i projektet A Closer Look scannat in målningen i en högupplöst version som gör det möjligt för den intresserade att zooma in och ut i målningen. Därtill finns tre teman att navigera utifrån: betrakta, förstå, jämför.

Det är spännande att ta del av kunskapen som finns kring verket och dessutom få en unik titt på baksidan av mästerverket. Genom några enkla klick tar renässansspeciallisten Vincent Delieuvin dig med på rundtur inom och utanför tavlans ramar.

informationen är så väl textbaserade som videobaserad, även om den senare är i minoritet och främst handlar om uppläsningar av gamla utsagor om verket. Det är spännande att bli guidad genom de små detaljer som finns i tavlan och som ibland knappt är synliga längre – om de ens är det, så som de ursprungligen avbildade små hus i bergssluttningarna.

Visserligen kan inte en sådan här satsning ersätta att se ett verk med egna ögon, men det slår de flesta bok- och posterreproduktionerna och frågan är hur mycket det går att se av originalet på plats längre när avspärrningar och många besökare trängs försvårar betraktandet?

Nackdelen är dock att webbsajten verkar underdimensionerad. Det gick bra att surfa runt på den i början, men ungefär halvvägs in i den – under kategorin ”förstå” – laddade den inte upp som den skulle. Istället dök den något irriterande, ursäktande kommentaren att sajten var överbelastad upp. Det trängs alltså lika många framför den digitala versionen av Mona Lisa, som framför den verkliga tavlan. Om överbelastningen beror på brister i planeringen eller om det är ett sätt att spä på mystifieringen av La Gioconda är svårt att avgöra.

Ändå är det värt att ta sig en noggrann titt på den florentinska Lisa Gherardini och i jakt på sådant som annars är svårt att upptäcka. När du ändå är där, ta gärna även en titt på alla de övriga mästerverk som synas in i minsta detalj!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *