Vinnare av BP Portrait Award 2020

I maj utnämndes årets vinnare av National Portrait Gallerys årliga porträttävling. Thailändska Jiab Prachakul vann över 1,981 deltagare från 69 länder. Se hennes och de drygt 50 andra finalisterna online!

Jiab Prachakul tilldelas första pris i BP Portrait Award 2020.

Det var redan i maj i år som vinnaren av BP Portrait Award 2020 utsågs. Vinnaren är den thailandsfödda, helt självlärda, konstnären och inte minst globetrottern, Jiab Prachakul (f.1979). Hon har bott i Bangkok, London, Berlin och nu senast i Lyon.

Hennes porträtt, Night Talk (olja på duk, 2019), föreställer två kompisar som är på tillfälligt besök hos henne i Berlin. Vi ser dem rakt framifrån, på andra sidan om ett bord på en bar. I bakgrunden syns ett fönster och några krukväxter på fönsterbrädan. Ingen tycks säga något med ord, ändå återfinns här en kommunikation mellan tre (eller fyra) parter. Den avbildade kvinnan som vänder sig mot mannen intill. Hans händer pekar mot den osynlige betraktare som är så väl Jiab Prachakul som vi själva.

Stilmässigt påminner Prachakuls måleri om Vincent van Gogh med sina svepande, grova måleri med starka konturer. Konturer är förövrigt något vi absolut avråddes från under en grundkurs i måleri på sent 1990-tal. Det är skönt att se att detta är en inställning som inte hållit i längden.

Om många av finalistporträtten faktiskt är fotorealistiskt så är inte Prachakuls det. Däremot kan man nog tolka de starka, svarta konturerna som en referens till fotografiers (särskilt förekommande på  ”vardags- eller amatörfotografier”) slagskuggor. Men även själva kompositionen påminner om våra snapshots.

Färgerna är starka trots att där finns mycket svärta. Linjerna, eller färgfälten, tycks flöda och bölja. Något i det aningens grovyxade (som enbart är menat som något positivt) för tanken till japanska träsnitt som inspirerade konstnärer som just Vincent van Gogh.

Men det är inte bara de stora gamla konstnärerna som återfinns i Prachakuls verk. Och hon är inte själv enbart en målande konstnär. Hon försörjer sig även på att tillverka kläder. Det märks i hennes representationer att hon är influerad av modevärlden. Det är inte bara det att kvinnan på bilden också är klädskapare. Utan även hur Prachakul förhåller sig till såväl identitet som kläder och textil. Det syns att detta är något som hänger ihop och är viktigt för henne. Många av hennes målningar återspeglar dessutom de fotografier som återfinns i glassiga modetidningar.

Jiab Prachakul pratar om sin konst.

National Portrait Gallery i London har stängt till våren 2023 för ombyggnad, så här har inte Covid-19 satt käppar i vägen för ett besök. Men detta har i sin tur medfört att galleriet har en gedigen virtuell satsning att utforska på hemsidan. Där kan du, som jag, se på alla finalisterna i tävlingen. Du kan också ta del frukten från det resestipendium som 2019 tilldelades den amerikanska konstnären Manu Saluja (f.1971). Hennes målningar återspeglar de intryck hon fick under sitt besök i det Gyllene templet i Indien dit mängder av människor vallfärdar varje dag.   

Manu Saluja vann 2019 års resestipendium. Nu kan du ta del av resultatet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *