Stig in i det heligaste, med Youtube!

Det är fantastisk förmån att få ha en ateljé så här och att få komma hit varje dag och få jobba med det materialet som jag älskar att jobba med säger keramikern Eva Zethraeus (f. 1971) i filmen En kort film om kreativitet. Det är inte svårt att förstå henne tänker jag när jag med Youtubes hjälp följer med henne in i hennes arbetslokal i Göteborg. Det är ljust, vitt och precis så där estetiskt sparsmakat som man föreställer sig att ateljéer är.

I filmen berättar Zetrhraeus om sitt arbete med porslinsfigurer och hur hon hamnade där, vilka tankegångar som ligger bakom hennes verk och hur materialet stretar emot, överraskar och rent av skapar sorg. Det är fascinerande att få ta del av det som oundvikligen alltid ligger bakom, men aldrig syns på eller ihop med, det färdiga objektet.

Det ser lätt ut när hon arbetar och framför allt låter hon oss ta del av tillverkningsprocessen i hennes andra film Making of Cluster Bubbles. Men med snart tjugo år i branschen har hon jobbat upp en säkerhet som förmodligen kräver mycket tålamod, slit och envishet.

Tillsammans tar de två filmerna drygt tolv minuter att titta igenom och det är det väl värt, oavsett om du är bekant med just Zethraeus verk eller inte. För mig som inte har någon ateljé eller praktiskt högre konstutbildning är det en fantastisk förmån att via internet få möjlighet att stiga in i konstnärens allra heligaste: arbetsplatsen. Och det utan att behöva vänta på att K-special ska hitta dit.

Du hittar filmerna här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *