Magasin III hemma

Det är spännande med alla nya möjligheter som webben erbjuder inom konsten och kulturen. Igår skrev jag om danska Louisianas projekt Channel. Idag har jag tittat lite närmare på den stockholmsbaserade konstinstitutionen Magasin III:s utbud av interaktiv media på nätet. Här finns också en förhållandevis stor kunskapskälla att ösa ur från hemmets lugna vrå. Detta är särskilt tacksamt för alla som av en eller annan anledning inte kan ta sig till utställningshallen. Och det är gratis.

 

Framför allt är det videoklippen som ger utdelning för hemmasittaren. Naturligtvis innehåller även alla podcasts intressanta insikter och reflektioner, men nackdelen där är att man inte alltid vet vad det pratas om eftersom det – som i fallet med diskussionen kring Ernst Josephsons teckning – saknas uppladdade bilder. Det är inte heller tydligt om just den här teckningen av Josephson finns någonstans i utställningen vilket är synd eftersom samtalet väcker nyfikenhet. Men ändå, de uppladdade panelsamtalen och diskussionerna känns som en liten guldgruva för den som vill veta mer om eller få nya perspektiv på konst.

 

 

I videoklippen återfinns såväl samtal med utställande konstnären som paneldebatter och glimtar in bakom kulisserna. Filmerna fungerar det något bättre än i podcastformatet eftersom det ger en direktkontakt med personerna som samtalar, konstverken och miljön på ett annat sätt än enbart ljud. Det blir tydligare och lättare att hänga med.

 

De tillgängliga mediefilerna ska inte ses som en ersättning för ett besök till Magasin III utan ett komplement samtidigt som det också ger möjlighet för så många fler att ta del av institutionens utbud. Det här är inslag inom konstscenen som jag personligen hoppas se mer av.

 

Magasin III play

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *