Nina Westman Je t’aime – I love you Mary, 31/10-22/11 2015, Galleri Blås & Knåda, Stockholm.
Nina Westman ställer ut sin glaskonst på Galleri Blås & Knåda i Stockholm som en hyllning till den första kvinnliga nobelpristagaren, Marie Curie som upptäckte radioaktiviteten. Radioaktivt är också Westmans glas. Eftersom det är uranhaltigt lyser det upp det annars helt mörklagda rummet och referenserna till Curie är tydliga. Men inte enbart det självlysande glaset för tanken till Curie, även uppställningen av verken påminner starkt om ett laboratorium där de står på ett bord i bortersta änden. Ovanför allt tronar ett porträtt av Curie som vore hon en kunglighet tolkad av en glaskonstens Andy Warhol. Det är inte helt långsökt att tänka sig att Westman, själv uppväxt i en naturvetenskapligt präglad miljö där modern var laboratorieassistent och fadern no-lärare, faktiskt också har lite av den inställningen till henne. Curie är en spännande person och en kvinnlig pionjär som lyckades ta sig in i den starkt mansdominerade sfären och vinna inte bara ett, utan två, nobelpris.
Det är häftigt att fumla runt i Westmans utställning och fascineras av alla lysande objekt i den mystiska vetenskapliga miljön som andas 1900, framtidsoptimism och upptäckarglädje. Idag verkar kemistens laboratorium mycket mer kliniskt, upplyst av lysrör och framstegen något som tas för givet än vad det kan ha varit för Curie och hennes kollegor. Stämningen är romantisk även om naturvetenskapen som sådan alltid förespeglas som förnuftig och bevisbaserad.
Att det fanns självlysande glas var nytt för mig och det väcker frågor om dess historia och användning. Men det ligger utanför utställningens tematik och svaren får sökas någon annanstans.
Är du i närheten, passa på att stiga in bakom det svarta plastskynket till en annan, förförisk värld!