Kreativitet föds ur kreativitet

 

Det är svårt att säga varifrån intresset för att hantverka och slöjda kommer ifrån eller riktigt när det dök upp som ett frivilligt val snarare än ett påtvingat måste. Men det är roligt att det slöjdas så mycket igen. Säkert har detta att göra med att man vill markera ett avstånd till det allt snabbare konsumtionssamhället vi lever i idag. Många vill nog lägga ner tid och omsorg på sina saker, få utlopp för kreativitet och dessutom kommer vårdandet av ägodelarna som en liten bonus.

 

Under 1980-talet var slöjdandet något som påtvingades i skolorna. Resultaten blev för många en besvikelse och mallen för ett gott hantverk målades upp som ouppnåelig oavsett om man jämförde med just handgjorda saker eller industritillverkat. Idag verkar inställningen vara mer tillåtande. Dels behöver det inte vara perfekt, dels måste man inte hålla sig till några gamla traditioner. Valmöjligheterna är större trots att utbudet på material att använda har minskat rejält sedan till exempel handarbete var ett måste för varje husfru.

 

Estetiska ämnen har de senaste åren varit i blåsväder. Ska de finnas kvar i skolan och i så fall varför? Är det så viktigt egentligen och sker inte undervisningen på bekostnad av matematiken och de andra kärnämnena? Forskning visar att kunskaper i och utövande av just estetiska ämnen har en starkt positiv inverkan på hjärnans utveckling, för att inte tala om att det också ger människor välbehag att utöva något de tycker om, just för att de tycker om det.

 

 

Hemsidan 365 saker du kan slöjda är ett av många initiativ som spinner vidare på Navid Modiris 365 saker du kan göra. Filosofin bakom Modiris företag är att det egna skapandet ökar också självförtroendet att göra ännu mer. Det verkar han ha rätt i. 365-grupperna sprider sig som svampar i marken och nu finns ett fyrtiotal att välja mellan. Alla med dagliga uppdateringar med inspiration och tips. De flesta går att nås via sociala medier.

 

365 sker du kan slöjda är inget undantag. Här finns numer ett gediget arkiv att vraka ur indelat i grupper som återvinning, barnvänligt, heminredning och kläder. Vill man inte tova ett nässkydd i blekrosa kan man istället lära sig hur man lagar sina köpta kläder eller produkter. Eller så är just du en sådan som sitter inne med tips som du vill dela med dig av. Då skickar du enkelt ett mail till redaktionen med din beskrivning.

 

Det är spännande att se hur gamla kunskaper får nytt liv, berikas och delas vidare. Ett extra plus är att det är på en enkel nivå, det är uppdaterat till dagens estetiska preferenser och att det är skaparglädjen som står i centrum – inte själva resultatet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *