Finanskris i museibranschen.

Små ting som det här romerska myntet, daterat 238-244 f.kr, och som finns på British Museum i London kanske blir svårare att studera i efterdyningarna av minskat ekonomiskt stöd. Bildrättigheter: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
Små ting som det här romerska myntet, daterat 238-244 f.kr, och som finns på British Museum i London kanske blir svårare att studera i efterdyningarna av minskat ekonomiskt stöd. Bildrättigheter: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/

 

För den som är bekant med bibliotekens minst sagt kämpiga situation i Storbritannien kommer nedskärningarna i statliga medel för driften av museer säkert inte som någon överraskning. The Museums Association har under 2015 sammanställt en undersökning kring hur dessa besparingar påverkar organisationerna.

Trots att 61% institutioner uppger att besökarantalet har stigit det senaste året kommer många av dem att minska sina öppet tider, stänga avdelningar, sälja konstverk och se över sina entréavgifter. Antalet obetalda tjänster har föga förvånande ökat i spåren av den minskade finansieringen.

Även om en del institutioner knyter starkare band till sin omgivning för att därigenom hitta nya vägar till finansiering kommer andra att vara tvungna att göra avkall på kvaliteten på utställningarna av kostnadsskäl, varnar The Museums Association. Museer belägna i mindre städer drabbas också hårdare än de som finns i storstäderna.

 

Även om en kris kan kicka igång nya tankesätt, experiment och strömningar är frågan om det i museers fall är helt positivt. Vad händer med ett kulturarv om delar av det säljs eller trängs ner i arkiven? Vad gör bristen på källor i en tid då Google och Wikipedia får ersätta alltfler böcker i skolorna? Borde inte institutioner med djupare kunskap än det som någon haft tid och lust – och förhoppningsvis kompetens för att – skriva på Wikipedia? Och varför ska just kulturen drivas av obetalda eldsjälar, i en tid när kultur anses vara något som måste värnas om maximalt? IT-strukturer får gärna kosta mycket pengar, så länge det inte har med kultur att göra. Det är synd. Ett problem kan naturligtvis bli fler i bästa fall okritiska, i värsta fall populistiska, utställningar. Men man kan ju alltid hoppas att ekonomin löses på annat sätt.

 

Tips: ska du på museum i Storbritannien i sommar? Ta reda på vilka öppettider som gäller – om de ens har öppet – och vad entrén blir.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *