Europeana, en digital resurs på nätet som samlar information om museala föremål, är verkligen en satsning som tilltalar såna som mig. Men jag förstår inte varför gränssnittet måste vara så labyrintiskt? För det första hänvisar hemsidan direkt vidare till Pinterest, vilket irriterar eftersom den tjänsten kräver inloggning. Personligen anser jag att en gratistjänst som Europeana ska vara fri och enkel att surfa runt på – det ska inte kosta en namnuppgifts- och e-postregistrering. Visserligen erbjuder även Europeana möjlighet att skapa sitt eget konto för att därigenom få tillgång till sparfunktioner, men den är inte nödvändig för den som bara vill utforska materialet.
Det finns också andra funktioner på hemsidan med själva innehållet på hemsidan. Men frågan är varför det kommer längst ner och i ett blygsamt typsnitt? Lite som eftertexten till en film – inget man direkt stannar upp och tittar närmare på. Istället för att blåsa upp länken till Pinterest borde man nog ha lagt energin på att få folk att stanna på den egna hemsidan först och främst.
Det är inte lätt att hitta de olika funktionerna som finns på hemsidan. Sökfunktionen överst på förstasidan skulle kunna vinna på att bli tydligare och ta mer plats. Istället skyms den av de fina bilderna som är en del av reklamen för sajtens aktivitet på Pinterest. Utställningslänken kommer också i skymundan, liksom bloggen och de andra specialgrupperingarna. Här finns även länken till nätverket för den som är yrkesverksam inom den museala sektorn och som är tänkt som en slags mötespunkt för nya kulturella samarbeten och utbyten. Jättebra, men svårt att hitta till.
Vill man veta mer om vilka som står bakom projektet och hur det fungerar bakom scenen är det inte lätt att hitta informationen. Först krävs att man klickar in sig på länken till kategorin ”professionella”. Men borde inte detta finnas som en separat länk på förstasidan?
Det finns ett fyrtiotal utställningar från olika museer runt om i Europa att ta del av genom Europana. Det är roligt att läsa om kakans historia, fascinerande att lära sig att folk en gång i tiden red på grisar och skrämmande att ta del av krigshistoria. Under informationsfunktionen Detaljer går det att mejla vissa bilder eller kopiera länkadresser eftersom dessa inte längre är upphovsrättsskyddade. Där finns även sökord och kategorier angivna för att besökaren ska kunna hitta vidare till annan relevant informationen. Det var också så jag själv hittade till sajtens underavdelning med information om våra mat- och dryckeskulturer. Varför gick det inte att hitta det enkelt direkt från förstasidan? Finns det dessutom fler sådana här specialavdelningar som jag inte hittar till?
Det finns även en blogg som hör till projektet. Inläggen ser fantastiskt fina och intressanta ut, alla med bildmaterial och specifika teman. Riktigt hur bloggen fungerar framgår däremot inte. Vem är det som skriver? Det räcker inte med enbart namn – ibland tyvärr även endast ett förnamn. Hur ska jag som läsare veta sanningshalten i det som skrivs om jag inte är säker på avsändaren? Bara för att det här är museal verksamhet betyder inte det att det inte finns risk för vinkling och propaganda eller felaktigheter. Om det åtminstone gick att hitta en institution eller verksamhet som styrker författarens trovärdighet eller sätter den i ett vidare sammanhang hade det varit till stor hjälp.
Ambitionen med projektet Europeana är god. Här finns möjlighet för små som stora museer att nå ut med sitt material och sin berättelse även om det förmodligen kräver sina ytterligare resurser. Här kan du som intresserad av historia och samtid hitta mängder av material att ösa ur och en hel del av det är fritt att använda på olika sätt. Kunskap kan ingen få för mycket av, det gäller bara att lyckas presentera det i ett gränssnitt som är tydligt, lätthanterligt och överblickbart.