Djuriskt, förföriskt och vackert när Sara-Vide Ericson ställer ut på Galleri Magnus Karlsson.

 

Fermenting 9/4-15/5, 2016, Galleri Magnus Karlsson

 

Sara-Vide Ericson (f.1983) är norrlänningen som flyttat tillbaka uppåt landet. Utbildningen fick hon på Kungliga konsthögskolan 2003-2009 och uppmärksammades omgående för sin examensutställning She Wolf på Galleri Mejan. Sen verkar det bara ha rullat på.

Fermenting som pågår på Galleri Magnus Karlsson i Stockholm är hennes fjärde utställning just där. Men CV:t är redan fyllt av separat- och samlingsutställningar, samt en hel del stipendier och vid ett besök på den pågående är det inte svårt att förstå varför. Målningarna är stora och färgskalan i de två första rummen återhållen men samtidigt – eller just därför – skimrande som gamla fotografier som fylls med minnen om romantisk nostalgi.

Motivmässigt rör sig Ericson mycket inom den kvinnliga sfären och hon visar upp den som mystisk, spännande och lite gäckande. Det är inte utan viss naggande oro som jag betraktar verken. Är det inte lite hotfullt med kvinnan som håller i de två små vävstolarna? Hon är dessutom klädd i päls och med en viss djuriskt tillbakadragen, hotad position som om hon samtidigt är redo att gå till attack.

Det är absolut inget förtjusande eller ofarligt över den kvinnliga värld som visas på Galleri Magnus Karlsson just nu. Kvinnorna är starka, hotfulla och mystiska. De är dessutom starkt belysta på ett sätt som understryker ensamheten och utsattheten. För som kvinnor är de fascinerande och mystiska men också utsatta och i underläge. Men här får jag en känsla av att kvinnorna tar för sig och inte ger upp utan att kämpa emot ordentligt.

Ericsons måleri har också, tycker jag, en tydlig koppling till Anders Zorn. Verken är stora, färgskalan ofta återhållen men glansig av fett, kvinnovärlden dominerar motiven, stämningen är förtätad, det är realistiskt återgivet, penseldragen markanta och starka, och så är det det där med det glittrande vackert återgivna vattnet. Men här är kvinnovärlden inte bara mystisk och vacker som hos Zorn, utan även farlig och djurisk.

Är du i närheten av Fredsgatan 12, så kika in – annars kommer du att ångra dig! Ett smakprov på Ericsons konst hittar du här.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *