Sommaren brukar gå i stå på utställningsfronten även om det finns en del att titta på för den som är i stan. Men nu börjar gallerierna så smått komma igång igen efter sommaren och vi har en spännande säsong framför oss. Här kommer ett axplock:
Den andra september kickar Nationalmuseum Design på Kulturhuset igång med utställningen Förkroppsligat. Pågående konsthantverk i gränslandet. Den undersöker den numera allt flyktigare gränsen mellan objekt och levande kropp. Kroppar påverkar tingen, men ting kan även gestalta fysiska känslor och sjukdomar.
Det ska bli intressant att se hur den 11 konsthantverkare starka gruppen behandlar temat, och det blir – av pressbilderna att döma – förmodligen en stark kontrast till sommarens utställning med begärliga föremål av Ingegärd Råman. Här har inälvor, kroppsstrumpor och skelett ersatt de skira glasen. Antagligen är detta inget för den lätt illamående besökaren.
Sista chansen för den som söker mer traditionell konst är Nationalmuseums Konstnären som pågår till den fjärde september i Konstakademiens lokaler på Fredsgatan. Vad som ersätter den hittade jag personligen ingen information om, men det ska bli spännande att se vad som dyker upp där.
För den som är mer hågad åt samtida bruksföremål så är keramikern Calle Forsberg snart aktuell på Konsthantverkarna med sin utställning Finkrog och vardagsbord mellan 28:e augusti och 14:e september. Många är de stjärnkockar som serverar sina rätter på Forsbergs rustika tallrikar och håller honom strängt upptagen med att producera mera. Är du intresserad av en egen bit av Forsbergs kaka kan det alltså vara läge att passa på nu, för kockarna tycks omättligt sluka de flesta bitar ur hans produktion.
På Kaolin visar danske August Sörenson upp sina bruksföremål som alla har en rolig, tänkvärd twist. Måste en väggklocka se ut som en vanlig väggklocka, eller kan den rentav vara gjord i keramik/porslin och se ut som ett jättestort armbandsur? Gå dit och avgör själva! En ding ding värld heter utställningen passande nog och pågår mellan 27:e augusti och 14:e september.
Även Färgfabriken är aktuell med en ny utställning efter sommaruppehållet. Den här gången tar de avstamp i Burmas konstkretsar och reflekterar över var konsten och kulturen där befinner sig, är på väg och varför. Burma – Balans och provokation öppnar åttonde september och pågår till den 27:e november. Och gå inte dit tidigare, för konsthallen är stängd fram till dess…!
Exakt vad metallkollektivet LOD bjuder på till hösten är inte helt tydligt, men de är själva entusiastiska över att få ställa ut David Clarke. En sökning på internet får mig att gissa på att det handlar om den brittiske metallformgivaren och silversmeden David Clarke vars formgivning lutar åt det experimentella, ifrågasättande hållet. Här finns kaffekoppar i skärvor eller med hål i, ljusstakar som verkar ha smält till klumpar men som fortfarande behåller sin bruksfunktion – till skillnad från kopparna. Allt är skickligt genomfört, tankeväckande och vackert. Utställningen startar den första september och pågår till och med den femtonde!
I november öppnar LOD dessutom en utställning med den nyligen bortgångne Torbjörn Testad, utbildad på Konstfack, verksam på Leksands Folkhögskola och bosatt i Insjön. Testads verk återfinns på ett flertal museer runt om i landet och omfattar allt från smycken och bruksföremål i ädla metaller till skrotmaterial.
Blås och knåda bjuder på Wonders av Sara Lundkvist från och med den 27:e augusti. Objekten i den här utställningen påminner i både form och tanke om New age-kulturens fascination för kristaller och prismor som någon slags bärare av magiska förmågor. Här är det istället för sten, blåst och gjutet glas som bjuder tanken in på vindlande stigar i andra dimensioner. Alla objekt tycks fungera som små slutna mikrokosmos, tillgängliga och otillgängliga på samma gång. Föremålens inneboende färgfält blottlägger, eller kanske snarare visualiserar, konstverkens aura och autenticitet.