Pillret, nyckeln till sexuell frihet för kvinnor.

The Pill, webbutställning på Europeana.

En karta med p-piller.

Många har p-pillret att tacka för att de inte finns till, som föräldrar, som mor- eller farföräldrar, syskon, kusiner… eller att deras mamma faktiskt lever och orkar leva. Hur mycket stryk tar inte kroppen av graviditet och barnafödande? Hur mycket stryk tar inte det barn som det inte fanns plats för, ekonomiskt, rumsligt, emotionellt? Det är stora och svåra frågor. Likväl nödvändiga. Särskilt i en tid då aborträtten tycks hänga på en skör tråd, samtidigt som kvinnor förväntas heltidsarbeta och samtidigt vara lika fria att disponera sin tid som en hemmafru när det gäller förskolans tider och skolans möten. Det är också lätt att ta för givet att kvinnan har ett val att styra över sin produktivitet och att det alltid varit så. Europeana tar dig hela vägen från antikens metoder med kryddan silphium till dagens debatt kring preventivmedlet.

Vi tar gärna vårt planerande av barnafödande (och reglering av menstruationen) för givet. Så har det förstås inte alltid varit. Många har vänt sig emot preventiva insatser och de som arbetat för saken har tystats, hotats och även fängslats. De har anklagats och dömts för häxeri, hädelse och lagbrott i sin kamp för kvinnlig frigörelse.

Mary Stopes, hade inte enbart kvinnans bästa för ögonen när hon saluförde preventivmedel.

Visste du att brittisk-skotska Mary Stopes (1880-1958), tidig advokat för familjeplanering, visserligen önskade att kvinnor skulle ha rätt att själva bestämma över sin reproduktion samtidigt som hon förordade eugenik. ”Förbättring av folkstammen” skulle ske med hjälp av tvångssterilisering av handikappade, fattiga och icke-vita människor. Detta hindrade inte att hon 1999 utsågs till årtusendets kvinna av brittiska The Guardians läsare.

Inte heller Margaret Sanger hade helt rent mjöl i sin preventiva påse.

Och vem hade anat att amerikanska preventivmedelsaktivisten och sjuksköterskan Margaret Sanger (1879-1956) stått som förebild till seriefiguren Wonder Woman. Inte heller hennes bägare är smolkfri, då även hon var positiv till eugenikens urvalsprinciper.  

En viktig frågan är förstås varför det inte finns motsvarande piller för män och varför så många av dem tycker att det vore ett ingrepp i den egna biologin att ta ett sådant. Utställningen ger svar. Män vill inte mixtra med sina kroppar och riskera negativ inverkan på sin sexualitet. Men ärligt talat, det krävs två för att dansa tango, så ryck upp er grabbar och kom in i matchen!

Källor: Mary Stopes, Margaret Sanger, p-piller, och utställningen The Pill.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *