Jag har världens största galleri.

 

Finns det verkligen någon nytta med konst, brukar en gammal retorisk fråga eka genom media. Svaret varierar naturligtvis beroende på vem som får frågan. Den franskfödde konstnären JR (f. 1983) svarar tveklöst ja på den frågan. För honom är konst en nyckel till blottläggande av strukturer, gränsöverskridanden, protester och en väg mot frihet. Han saknar inte självförtroende, på hemsidan deklarerar han att han har världens största galleri. Men det ligger också en hel del sanning i det.

2007 genomförde han och Marco Face 2 Face den olagliga och i mångas tycke helt omöjliga uppgiften att tapetsera muren mellan Palestina och Israel med enorma fotografier på områdets innevånare. Genom att synliggöra likheterna mellan de olika folken genom att porträttera och exponera människor med samma yrke men ur olika grupperingar, sida vid sida, var syftet att visa samhörighet och hopp om ett fredligt liv sida vid sida. 2010 gjorde JR dokumentären Women are Heroes om kvinnors kamp och lidande runt om i världen. Med den tävlade han om priset Caméra d’Or vid filmfestivalen i Cannes 2011.

Sedan 2011 har han i sitt projekt Inside Out, finansierat via ett pris av det amerikanska ideella projektet TED, uppmanat människor att fotografera, skicka sina foton till honom för att sedan få tillbaka dem utskrivna i posterstorlek med syftet att klistras upp någonstans i offentligheten. Deltagare från hela världen har fotat, mejlat och klistrat upp i hopp om att förändra världen till det bättre. På så sätt har han också lyckats göra stora delar av världen till utställningsplatser för sin konst.

Projektet hela bottnar i hans egen aktivism och olagliga verksamhet som angränsar till såväl graffiti som olovlig affischering i det offentliga rummet som startade 2004 med projektet Portrait of a Generation. När sedan stadshuset i Paris 2006 frontade dessa fotografier, genom att i princip klä hela byggnaden med dem,  gav det projektet officiell legitimitet.

Det är något speciellt mer porträtt i monumentalformat ute i offentligheten. När alternativ till de av makten stipulerade eller av marknaden finansierade bildspråket presenteras händer det något. Verkligheten blir mer komplex, mångfacetterad och mångkulturell. Vi är alla lika och ändå olika, oavsett hur vi ser ut, klär oss eller bor. Likheterna borde kunna, för att återknyta till JRs filosofi, överbrygga skillnaderna. En diversifierad representation av våra samhällen är viktig att manifestera och därigenom normalisera. Alla ska vara med, bli representerade och synliggjorda – inte bara makten och kapitalet. Där kan konsten komma in och göra stor nytta, det visar i alla fall JR.

 

Här hittar du länkar till de olika projekten:

Face 2 Face

Inside Out

Portrait of a Generation

Women are Heroes

Organisationen TED

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *