Ta hem Tate!

Det är onekligen intressant att browsa runt bland olika museers hemsidor för att se på vilket sätt de försöker att nå ut interaktivt via webben. Det är naturligtvis en omöjlighet även för den museala entusiasten att se ens en bråkdel av allt som visas, och än svårare är det om man är bosatt i ett område där det inte finns något större utbud. Då är det bra med internet.

 

Webben kan förstås aldrig ersätta det fysiska museet med alla dess objekt men har ändå många möjligheter att erbjuda. Brittiska Tate är ett museum med fyra filialer

som har haft en interaktiv hemsida i relativt många år. Där kunde man till exempel ta del av online-kurser om konst men också i praktisk konst. Den senare möjligheten är dock nu på väg att avvecklas, men som förhoppningsvis återkommer i någon annan form. I övrigt är det mesta som det ska när det kommer till museum; det finns tonvis med information att ösa ur och man blir lätt överväldigad av utbudet. Eftersom det här är internet, så är informationen också labyrintisk. Det är många bilder, länkar, klick och det tar tid innan ögat har orienterat sig i det strukturella upplägget som inte underlättas av att museet även länkar vidare till sitt samarbete med Khan akademin. Det gäller att andas ut innan man får panik och stänger av datorn, för här finns mycket intressant att se och läsa.

 

De webbaserade resurserna är trots allt pedagogiskt uppdelade i olika kategorier. Vill du inte läsa texter som riktar sig till barn på lågstadienivå, så behöver du inte det. Vill du läsa om arkitektur istället för konst, så klickar du på den kategorin. Det är väldigt bra. Det som är fördelen med databaser på webben är att möjligheterna är så många. Det som läggs upp behöver inte tas ner bara för att man lägger upp ny information. Publiken får ett större urval och kan också koncentrera sig på att i lugn och ro undersöka sitt specialintresse. Objekt och kunskap som annars riskerar att glömmas bort i arkiven kan komma till sin rätt. En generös hemsida underlättar dessutom inför ett besök genom förförståelse och kan även locka till sig fler besökare.

 

Vi lever i en tid då vi svämmas över av information via olika medier. Är det då bra att även museerna låter sin kunskap öka på den jättevågen? Personligen är jag övertygad om att vi som kollektiv aldrig kan få nog av väl underbyggd kunskap. Det är den som motverkar fördomar, stereotyper och populism samtidigt som kunskap alltid tycks bli lättare att bära ju mer man har med sig i ryggsäcken. Här har museerna en viktig funktion att fylla och ju fler som kan nyttja deras kunskapsbas, desto bättre.

 

Tate Online

Detta bildspel kräver JavaScript.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *