Låt föremålen berätta med Historiska museet som ciceron.

 

Historiska museets kunskapsbank är en digital satsning man gärna går vilse i. Här finns mycket intressant att läsa eller se om historiska föremål presenterade under olika teman. Hör till exempel Dick Harrison berätta om textilernas betydelse under medeltiden, en inställning som starkt skiljer sig från vår egen syn på materialet. Eller fascineras av att ett klädesplagg kan överleva två tusen år liggande i en mosse.

Här finns mycket av det som man kan önska sig från ett museum; kunskap, objekt, fortsatt forskning och spännande tolkningar av materialet. Hemsidan är snygg, men strukturen skulle kunna bli något tydligare. Det är lika lätt att försjunka i materialet som det är att gå vilse i det.

Det lätt att missa att det relaterade länkmaterialet till ett objekt inte är allt material som finns till det och därför kräver det att läsaren ständigt går tillbaka till förstasidan för att hitta allt. Det andra är att det man redan läst inte markeras på något sätt, utan det gäller att själv minnas de länkar man redan varit inne på – vilket kan försvåras av att de ständigt byter plats. Dessutom är det lätt hänt att man missar att klicka ur det valda temat på huvudsidan om man vill undersöka ett nytt, annars snävar man istället in sökresultatet. Enkla kryss eller andra sätt att markera de olika valen hade varit att föredra. Tråkigt pedagogiskt, kanske, men museet vänder sig väl till alla – barn som vuxna?

Utöver det är det här ett fantastiskt sätt att nå ut med den aktuella forskning som pågår på en institution och det är bara att hoppas att det kommer mer inlägg i kunskapsbanken liknande den som förste antikvarie Mari-Louise Franzén under fliken ”Forskningen fortsätter” kring Gerumsmanteln, som effektivt knyter ihop dåtid med nutid. Historien förändras ständigt med nya rön, metoder och fynd. Det är roligt att påminnas om det i en miljö som annars lätt kan kännas dammig och stagnerad. Nu finns det dessutom lättillgängligt paketerat för alla med hyfsad uppkoppling!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *