Jag tänker på tråden. Anna Sjons Nilsson på Konsthantverkarna.

Efter sex år är falubaserade Anna Sjons Nilsson åter aktuell med en utställning på Konsthantverkarna i Stockholm. Jag tänker på tråden samlar ett antal objekt med hennes omisskännliga stil, allt som vanligt skapat i återbrukat material.

anna sjons nilsson
Anna Sjons Nilsson har ett säreget formspråk som är lätt att känna igen. Foto: Staffan Björklund, Creative Commons.

 

Anna Sjons Nilssons speciella värld är fascinerande att röra sig i. Här trängs folksagor med livets realiteter, stöpt i en begärlig form.  Små fantasidjur ikläds rollen av omhändertagande vårdgivare eller sjuksköterska, precis så som nallebjörnar brukar trösta våra små, bärande på minimänniskor. I vår individualistiska värld, där oberoende och självständighet sätts som högsta mål, är en sådan omsorg snarast en mytologisk sagodetalj. Men förmodligen är det just då som behovet av omsorg om varandra är som störst. Den fungerar som tråden som håller oss samman. ”Låt mig ta hand om dig” är ett utmärkt exempel på att vi är många som skulle kunna dra nytta av att vårdas och omvårda.

anna sjons nilsson
”Jag kan ta hand om dig” av Anna Sjons Nilsson. Foto: Staffan Björklund, Creative Commons.

 

Lika så är de myter, sagor och legender som återfinns hos ett folk ett slags kit som sammanbinder och påverkar vår identitet. Här låter Anna Sjons Nilsson denna typ av mänsklig aktivitet genomsyra de typiska, folkliga väggbonader som är vanliga ibland annat Dalarna och som normalt återspeglat vardagslivets realiteter. ”Det var en gång” avbildar en naken kvinna tillsammans med en björn, stående mellan två träd. Eva utan Adam, som den saga historien är.

 

anna sjons nilsson
”Det var en gång” av Anna Sjons Nilsson. Foto: Staffan Björklund, Creative Commons.

 

Anna Sjons Nilssons estetiska språk ser enkelt och naivistiskt ut, med sina gosedjursliknande skulpturer, naivt komponerade väggbonader och assemblage av fyndade knappar i begagnade ramar. Men det är som vanligt i det enkla som den stora utmaningen ligger. Här är kombinationen enkelhet och djup lyckad. De naiva, lekfulla verken för fram stora frågor om livet. Vi behöver antagligen mer sagor, legender och omtanke i våra liv.

 

Anna Sjons Nilsson är utbildad vid textillinjen på Konstfack 1983 och finns representerad på många museer och institutioner runt om i landet. Utställningen pågår till och med den 25 januari 2017.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *